Strona główna/Aktualności/Miasto/Nowa widownia przy tężni na Paruszowcu w miejscu stopni (..)

Nowa widownia przy tężni na Paruszowcu w miejscu stopni dawnego basenu

06.08.2022Miasto

Pierwszego, tegorocznego koncertu przy tężni na Paruszowcu mieszkańcy będą mogli posłuchać, siedząc już na nowej "widowni", która powstała na stopniach dawnego basenu Huty Silesia. Nowe ławeczki zrealizowano w ramach Budżetu Obywatelskiego Rybnika.

Nowa widownia przy tężni w Rybniku. Zdj. Aleksander Król

Tworząc "widownię" przy tężni na Paruszowcu wykorzystano ukształtowanie terenu i infrastrukturę dawnego basenu Huty Silesia. Kilkanaście nowych, solidnych ławek różnej szerokości, ustawiono na stopniach, które kiedyś otaczały nieckę. Obok pracownicy Zieleni Miejskiej posadzili krzewy, kwiaty i trawy.

- Poprzez tę inwestycję realizujemy Budżet Obywatelski. Nowe ławki i nasadzenia były pomysłem mieszkańców. Powstała swego rodzaju widownia dla koncertów, które odbywają się przy tężni - mówi Joanna Kotynia - Gnot, dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej w Rybniku.

Pracownicy Zieleni Miejskiej posadzili krzewy, kwiaty i trawy. Zdj. Aleksander Król

Prace przy tężni jeszcze trwają. - Rozłożymy jeszcze trawę z rolki, ale musimy poczekać na chłodniejsze dni - dodaje pani dyrektor.

W niedzielę 7 sierpnia odbędzie się pierwszy tegoroczny koncert przy tężni na Paruszowcu, którego będzie można słuchać, rozsiadając się wygodnie na nowych ławkach.

O koncercie czytaj: Sinatra w tężni na Paruszowcu

Aleksander Król

Klimatyczne ławki różnej szerokości powinny spodobać się rybniczanom. Zdj. Aleksander Król

 

Nowe ławki przy tężni na schodach dawnego basenu na Paruszowcu

11 zdjęć

Dawniej rybniczanie rozkładali tu koce i ręczniki. Dziś znów będą mogli wygodnie się rozsiąć. Na stopniach, które otaczały dawny basen na Paruszowcu, stworzono widownię dla placu tężni, gdzie w lecie organizowane są koncerty. Zdjęcia Aleksander Król

 

do góry